Magazin
Početna strana > Magazin > Robne marke > AEG

AEG - ‘Perfekt in Form und Funktion’ već 125 Godina

AEG tokom 2012. godine slavi svoj 125. rođendan Kompanija ima bogato i raznoliko nasledstvo koje je započelo proizvodnjom sijalica davne 1887. godine. Od svog osnivanja, AEG je konstantno donosio nagrađivane inovacije koje su menjali načine života ljudi I stvarno, AEG nastavlja da osvaja nagrade, a najnovija je ona koju je dobio 2012. godine u okviru linije proizvoda ‘Neue Kollektion’.
 
125 godina dizajna i inovacija
Jedno od AEG-ovih najznačajnijih dostignuća predstavlja primena filozofije dizajna koja je pratila postavljenje Petera Barensa (Peter Bahrens) 1907. godine.
Barens je veoma zaslužan za nastanak industrijskog dizajna - njegovo razmišljanje se nije ticalo samo dizajna proizvoda već i poslovnih zgrada, literature, izveštaja, logoa i brendiranja kao jedne celine.
Posledica ovog pristupa je putokaz kompanijama na celoj planeti kako da se razlikuju u odnosu na druge. Nasleđe Petera Barensa ostavljeno AEG-u, ovekovečeno je u sloganu"Perfekt in Form und Funktion" (˝Savršenstvo forme i funkcije˝) i on i dan danas predstavlja merilo ugrađeno u AEG način razmišljanja.
Nagrađivani kućni uređaji
Tokom 2011. godine lansirana je AEG linija proizvoda ‘Neue Kollektion’. Linija je pohvaljena i priznata od strane iF-a za svoju funkcionalnost i stilski dizajn, i koji joj je dodelio 9 nagrada uređajima iz ove kolekcije.  “AEG ima jako nasleđe u dizajnu i mi ga prenosimo tako što kreiramo proizvode čistih linija, sa inovativnim funkcijama, kvalitetnim materijalima i elegantne forme koja takođe donosi i dodire inovacija koji unapređuju svakodnevno korišćenje.” kaže Hans Štrohmajer (Hans Strohmeier), AEG-ov direktor za globalni dizajn.

U 2012. godini iF nam je dodelio dodatne nagrade, posebno odajući priznanje pojedinim AEG proizvodima za njihov ‘jednostavno odličan’ dizajn. Nagrađeni proizvodi uključuju maxi-sense indukcione ploče za kuvanje, kombinovani frižideri, ‘Lavamat’ mašine za veš i ‘Lavatherm’ sušilice
AEG Revolucionizuje dom
AEG je doneo neke od najvećih inovacija u kućnim uređajima - krčeći put pionirskim poduhvatima i unapređenjima, uključujući uvođenje mašina za veš u domove 1950. godine (Lavamat), prvu sušilicu za veš sa toplotnom pumpom i prvi indukcionu ploču za kuvanje 1987. godine.
ÖKO je zelena linija proizvoda koju je AEG predstavio ´80-ih i koja je predstavljala prvu primenu “zelenog načina razmišljanja” u industriji kućnih uređaja. Uz frižider Santo koji je još 1935. godine bio dizajniran za ugradno korišćenje, AEG kućni uređaji su takođe bili prvi uređaji dizajnirani za ovakav način korišćenja.
Dizajn za budućnost
“Tehnologije budućnosti već utiču na dosta naših proizvoda.” kaže Hans Štrohmajer “Naročito na korisničke interfejse koji pojednostavljuju kompleksne funkcionalnosti.” 
Ove tehnologije budućnosti omogućavaju kompaniji AEG da kontinuirano postiže savršene rezultate. AEG Protex linija sušilica za veš sa dobošem poseduje Woolmark-ov ‘Gold’ sertifikat zbog toga što osigurava da odeća traje duže. Štrohmajer nastavlja: “Čak iako AEG proizvodi izvode sve kompleksnije zadatke, potrebno je da interakcija sa korisnikom budi intuitivna i što jednostavnija moguća kroz inteligentan dizajn. Neko može čak reći da je moja uloga, kao dizajnera, zapravo uloga prevodioca u ovom dijalogu između čoveka i mašine.”

Proslave AEG-ovog 125. rođendana će obeležiti čitavu 2012. serijom događaja i promotivnih poklona u znak obeležavanja ovog jubileja.AEG-ova dostignuća - ‘Perfekt in Form und Funktion’ već 125 Godina
 
1883: Emil Rateno kupuje od Edisona licencu za pravo korišćenja električnih sijalica u Nemačkoj i osniva Deutsche Edison – Gesellschaft (DEG)
1885 : DEG otvara prvu elektranu u Nemačkoj
1887: Ime kompanije se menja iz DEG u AEG (Allgemeine Elektricitäts Gesellschaft)
1888: AEG proizvodi i distribuira električnu energiju. Kompanija u Oktobru osvetljava bulevar “Unter den Linden” u Berlinu.
1889: Prezentacija prvog električnog kućnog aparata na sajmu Prevencije nesreća u domaćinstvu u Berlinu
1907: AEG postavlja Petera Berensa za umetničkog konsultanta
1910: Prvi AEG električni šporet. Rad uređaja testiran istraživanjem tržišta
1912: Prvi frižider na električnu energiju
1913: Usisivač Dandy je prvi kućni uređaj proizveden na montažnoj traci
1922: AEG otvara fabriku u Nirnbergu specijalizovanu za proizvodnju šporeta i pećnica
1930: AEG započinje proizvodnju bojlera
1935: Santo, poseban model frižidera predviđen za ugradnju u kuhinjski nameštaj
1950: Prva mašina za pranje veša
1952: Prvi ugradni frižider
1958: Lavamat - prva potpuno automatizovana mašina za pranje veša
1959:Prvi kombinovani frižider
1961: Prvi ugradni zamrzivač
1964: Prva sušilica za odeću
1976: Prva mašina za pranje veša sa programom za štednju energije
1977: Prvi potpuno električni šporet.
1984: AEG preuzet od strane Daimler Benz Group
1986: Öko Lavamat - prva mašina za veš dizajnirana da koristi manje deterdženta
1987: Prva indukciona ploča za kuvanje
1993: Prvi frižideri bez CFC gasa
1994: AEG preuzet od strane Electrolux Group
1997: Prva sušilica za odeću sa toplotnom pumpom
1998: Prva mašina za veš sa ciklusom pranja koji troši manje od 40 litara vode
2004: Lansirana linija Die Neue Klasse
2006: Prva sušilica za odeću energetskog razreda A
2010: Lansirana Neue Kollektion
2011: Neue Kollektion osvaja devet nagrada iF Design Awards
 
vrh strane