Magazin
Početna strana > Magazin > Tehnološka revolucija > 100 inovacija koje će oblikovati budućnost

100 inovacija koje će oblikovati budućnost

Svakog decembra za poslednjih 27 godina, urednici Popular Science su tragali za proizvodima i tehnologijama spremnim da promene naš svet. Napredak može biti jednostavan, recimo, telefon koji ne može da se hakuje, ili nevidljiva lepljiva traka. Ili može biti dubok: zamislite bioničke ruke dovoljno spretne da mogu da koriste štapiće za jelo. Bez obzira na njihov obim, svaki od naših 100 laureata nije ništa manje nego izuzetan.

FOTOGRAFIJA Džonaton Kamburis


IZVEŠTAJ DŽENIFER BOGO + EMILI GERC

PLASTIKA NI IZ ČEGA


Ljudi proizvedu 300 milijardi kilograma plastike godišnje, a proizvodni proces stvara tri puta više ugljen-dioksida po masi stvarne plastike. "To je enormna količina materijala", kaže Mark Herema, izvršni direktor Newlight Tehnologies. "Zar ne bi bilo bolje umesto toga koristiti plastiku kao transportne trake za hvatanje i eliminaciju emisije ugljenika?" To je upravo ono što njegova kompanija radi. Tipično, plastika se pravi izlaganjem ugljovodonika iz fosilnih goriva velikom pritisku i energiji. Prva komercijalna fabrika Newlight-a, u Kaliforniji, hvata metan nastao iz otpada sa farme muznih krava i transportuje ga u bioreaktor. Tamo enzimi kombinuju gas sa vazduhom da bi se formirao polimer. Dobijena plastika, prozvana AirCarbon, radi sve identično većini plastika koje su na bazi ulja, ali košta manje, uz to i kreira tržište koje traži rešenje za globalno zagrevanje. Kompanije su već potpisale da će koristiti AirCarbon u svojim proizvodima, uključujući Ki Radne stolice (na slici), Dell Computer za ambalažu i Sprint smartfon kućišta.

 

One Central Park, Sidnej

Najviša zelena fasada na svetu


"One central Park koristi dve neobične tehnologije za visoke zgrade - hidroponiku i heliostate - da bi uzgajali biljke na obodima zgrade na svim nivoima. Projekat upozorava na budućnost u kojoj biomimikrija više neće biti radikalan koncept u arhitekturi."

Savet za visoke zgrade i urbane habitate, Illinois Instituta za tehnologiju

 

Ecosphere Technologies Ecos PowerCube

INSTANT PAKET ZA ODRŽAVANJE U ŽIVOTU


Veličina standardnih kontejnera za prevoz, Ecos PoverCube je dizajniran za brzo raspoređivanje u ratnim zonama i zonama katastrofa. Kada se nađe na licu mesta, treba mu manje od jednog minuta da obezbedi solarnu energiju, čistu vodu i bežičnu komunikaciju.

 

Corktown Common

Park koji reciklira kišnicu


Prilikom projektovanja Corktovn Common parka u Torontu, Majkl Van Valkenburg i saradnici su podigli recikliranje vode do neviđenog stepena. "Svaka kap vode koja padne na park se ponovo koristi najmanje dva ili tri puta pre nego što se apsorbuje iil ispari", kaže menadžer projekta Emili Miler De Celis. Voda otiče sa igrališta, na primer, protiče kroz ultraljubičasti filter i napravljenu močvaru, a zatim ide u sistem za navodnjavanje. Apsorbujući atmosferske vode, park pomaže i u smanjivanju poplava.

 

Aquion Energy AHI Technology

Čisto, jeftino skladištenje energije


Stacionarne baterije mogu da uskladište višak energije vetra i sunca, pretvarajući veoma promenljive izvore napajanja u stalan protok elektrona. Ali većina njih je napravljena od visoko toksičnih ili zapaljivih materijala. Vodena Hibridno jonska (AHI) baterija oslanja se na elektrolite slane vode koji nose napajanje. One su netoksične, jeftine i modularne, a ne mogu se pregrejati. Imaju dug životni ciklus i veliki kapacitet. I mogu biti u razmerama za kućnu upotrebu ili mreže. Drugim rečima, one su u osnovi sve što današnje baterije nisu.

 

Motiv Electric Powertrain Control System

Električno napajanje za teške kamione


Od septembra, električni kamioni za smeće prelazili su 100 km puta kroz Čikago, štedeći 10000 litara dizela i 23 tone ispuštenog ugljen-dioksida godišnje. Električni školski autobusi sada prevoze decu u Kaliforniji. Oba sadrže modularni pogonski mehanizam koji može biti ugrađen u postojeća vozila proizvođača dizel - kamiona. Sa ovom uključi i radi tehnologijom, Motiv Power Systems pretvara vozila koja su najveći zagađivači u najčistija.

 

Big Cricket Farms

INSEKTI ZA JELO


Potrebno je osam nedelja za uzgoj cvrčka, a Big kricket Farms, prva kompanija u SAD za proizvodnju insekata za ljudsku potrošnju, gaji ih oko 6 miliona. Cvrčci zahtevaju 12 puta manje hrane nego goveda i upola nego svinje i pilići, za proizvodnju ekvivalentne količine proteina, što ih čini ekološkijom hranom. Posao je žustro krenuo, jer farma otvorena u Ohaju u aprilu, prodaje oko 450 kg mesečno.Preuzeto iz časopisa Popular Science Srbija popsci.rs
 
vrh strane